Behind the Picture

Behind the Picture

Er is meer dan de klik op de knop

Meer dan alleen right time right moment. Bij mijn zwerftochten door de straten kom ik bijzondere mensen en situaties tegen, die niet alleen in beeld zijn te vatten. De korte gesprekjes, het kijken door de zoeker, bepaling van het kader roepen associaties op. In dit blog wil ik de verhalen achter de foto belichten.

Verrassing...

Behind the PicturePosted by ingrid de groot Thu, March 28, 2013 21:23:43

In een hoekje van de vensterbank wachten filmrolletjes geduldig op ontwikkeling. Jaren heb ik ze zien staan en opgetild bij het stof afnemen. Iedere keer bij die handeling even de gedachtenflits, die moet ik nu eens laten ontwikkelen. Maar ja, gedachten zijn al snel bij andere zaken en de rolletjes blijven staan. Tot vorige week. De rolletjes bijeen gepakt en op naar Foto Kiekie. Een gêne bekroop bij het inleveren, geen idee of wat er op staat de moeite van het ontwikkelen waard is. Er zaten er bij die ik had gepushed, gelukkig wel een stickertje erop met de mate van push. Vandaag was dan de dag dat ik de negatieven ging ophalen. Tot mijn verbazing hadden de beelddragers de informatie tien jaar opgeslagen. Nog groter was mijn verbazing toen ik zag dat ik er een filmpje bij had zitten van de vissers waar ik indertijd in 2002, voor een vrije opdracht van de academie, contact mee had gelegd om een dag mee te varen. Indertijd had ik waarschijnlijk al genoeg materiaal dat ik dit rolletje niet zo belangrijk vond om te ontwikkelen. Nu bracht het zien van de beelden weer de herinnering op aan die koude, winderige oktoberdag. Hoe lastig het was op een golven doorklievend varend schip gestoken scherp te stellen.

Een andere herinnering aan die dag is de nacht ervoor. Het schip zou ’s morgens rond zes uur uitvaren. Dat zou dus heel vroeg op betekenen met een risico dat ik niet op tijd zou arriveren. De visser bracht de oplossing, als ik het geen probleem vond ’s nachts alleen op het schip te zijn kon ik in het kombuis slapen. Aldus geschiedde. De wekker op half zes gezet en tegen zessen kwam de bemanning. Na het drinken van de koffie werd het ruime sop gekozen. Een bijzondere ervaring, golven sloegen over het dek, de wind was krachtig en de vis werd gevangen.

©2013

  • Comments(1)//blog.ingriddegrootfotografie.nl/#post6