Behind the Picture

Behind the Picture

Er is meer dan de klik op de knop

Meer dan alleen right time right moment. Bij mijn zwerftochten door de straten kom ik bijzondere mensen en situaties tegen, die niet alleen in beeld zijn te vatten. De korte gesprekjes, het kijken door de zoeker, bepaling van het kader roepen associaties op. In dit blog wil ik de verhalen achter de foto belichten.

Straatmeubilair

Behind the PicturePosted by ingrid de groot Tue, September 03, 2013 20:01:25Bij mijn ‘beeldzwerftochten’ zijn er soms momenten waarop een ogenschijnlijk nietszeggend tafereel dieper gaande associaties en vragen oproept.

Vandaag trof ik zo’n moment.

Een zonnetje leidde me in de richting van de Noordermarkt. Het plein voor de kerk is naar mijn idee een van de weinige plekken in het centrum waar ruimte bestaat. Voor toeristen afgelegen op een doordeweekse dag en daardoor niet aantrekkelijk voor hotdogkarren en andere mobiele nering.

De aanwezigheid van ruimte schijnt bij sommige individuen het idee op te roepen dat een lege plek gevuld moet worden. Misschien worden leegte en stiltes als eng en bedreigend ervaren. Ik weet het niet, maar het verbaasde me wel dat iemand zijn of haar overtollig meubilair aan de voet van de kerk had geplaatst. Een niet zo gebruikelijke plek voor de ophaaldienst van het grof vuil.

Wat me nog meer opviel en een associatie teweeg bracht was juist deze gekozen plek. Rechts van de plaquette ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen buurtgenoten. Het riep bij mij beelden op van opgepakte, uit hun huis verwijderde en op transport gezette families, waar slechts het meubilair een getuige van hun bestaan is geweest.

Was deze plek specifiek gekozen of was het een samenloop? Had iemand de overtollige huisraad aan de weg gezet en hadden anderen de behoefte gehad het bij de plaquette plaatsen? Wederom weet ik het niet en dat vind ik het bijzondere aan mijn ‘beeldzwerftochten’. Een simpel gegeven als grof huisvuil, kan me in een andere tijd en beleving doen belanden.

©IdG2013  • Comments(3)//blog.ingriddegrootfotografie.nl/#post13